"Våra" vinodlare längs med Loire och Cher

.

I slutet av april, på väg hem från Nantes, besökte vi "våra" vinodlare längs med Loire och Cher (en biflod till Loire).


När vi åkte genom Muscadet-distriktet slog det oss, att de konventionellt odlade vinmarkerna inte var "nakna" (det vill säga behandlade med herbicider), utan täckta av en rödbrun växtmassa. Förklaringen till detta fick vi av Guy Bossard, Demeter-ansluten vinodlare på Domaine de l`Ecu: på grund av de starkt ökande priserna på herbicider, sprutar de konventionella odlarna med detta 3-4 veckor senare än de brukar. Det som händer då, är att den första växtligheten bestående av gräs och "ogräs" inte förhindras, utan utrotas först när den växt upp 10-20 cm. När denna växtlighet dör, färgas den rödbrun.

(biodynamiskt skött vingård på Clos de la Coulee de Serrant, bilden tagen 20.04.2007 kl 12.15, i bakgrunden Chateau La Roche aux Moines)


Rent allmänt så försöker dessa vinodlare att minska ner herbicidbesprutningen per år - av kostnadsskäl. Sammantaget så tycker vi att dessa vinodlingar är en skam för hela Muscadetområdet, där det för övrigt endast finns två stycken ekologiska vinegendomar, vad vi vet.


Hur man skonar omvärlden, och kan få ekologisk vinodling att fungera, fick vi höra om hos Guy Bossard, som per telefon meddelade vår ankomst till Viginie Joly (Clos de la Coulee de Serrant). Han visse, att de hade planterat unga vinstockar längs med en stenmur, och han gav dem rådet att samla in de sniglar som bodde i stenmuren och som kommer ut när det regnar, innan de gav sig på vinrankorna.

(konventionell (besprutad med herbicider) vinodling alldeles i närheten av Clos de la Coulee de Serrant, fotograferad 20.04.2007 kl 12.52.)


Alla vinodlare vi besökte klagade över en mycket klen skörd 2007 (ihållande regn och Peronospora) och 2008 (kraftig frost 7 april då de unga vinstockarna frös ihjäl). Ett dåligt år kunde de klara finansiellt, men två år i sträck är för mycket och nu hoppades alla på en lyckad skörd 2009.


Egentligen hade vi för avsikt att besöka ett "nytt" vingods i Appellation Vouvray, men det kändes inte tillräckligt viktigt att inspektera vinodlingarna i hällregn och utan gummistövlar....


Catherine Roussel och Didier Barouillet på Clos Roche Blanche har redan arrenderat ut hälften (9 hektar) av sina vingårdar och planerar att gå i pension inom de kommande åren, förutsatt att de hittar en efterträdare. De bekymren har inte familjen Dauny (Sancerre), där övertar äldste sonen ansvaret för vingården lite i taget.

(Virginie Joly vid ingången till provningskällaren.)


Facit från den här resan: den är en härlig känsla att samarbeta med så kvalitetsorienterade och ansvarstagande vinodlare, som dessutom levererar högklassiga, rena och karaktärsstarka ekoviner.

Ekologiska viner, som vi själva mer än gärna avnjuter och med gott samvete kan rekommendera våra kunder!

Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar