Chateau Seigneurs de Pommyers, 2007, Bio-BordeauxDet är ingen konst att framställa bra viner om man är vinmakare på ett Grand Cru Classé-slott i Medoc, och får över 50 Euro, ja kanske till och med över 500 Euro per flaska, beroende på klassificering.

Väsentligt svårare är det för se "små" slotten utanför de nobla appellationerna, som sällan får betalt mer än 10 Euro för sina produkter. Här måste vinodlaren kalkylera noga hur många vinstockar han planterar, hur mycket maskin- eller manuellt arbete som krävs och hur skördeuttaget måste hållas för att det hela skall gå runt.

När vädret, som 2007, inte samarbetade med vinodlarna så blir resultatet inte särskilt bra sett ur vare sig kvalitets- eller finansiell synvinkel.

Ett mycket positivt undantag är dock Chateau Seigneurs de Pommyers.

En italienare i Bordeaux är ju kanske inte lika självklart som en amerikanare i Paris som dansar i regnet, hälsar Gene Kelly.

När det är dåligt väder i Bordeaux är det ingen som har lust att dansa. Men eftersom dans är ett uttryck för livsglädje, måste det ändå ha dansats lite i vingårdarna hos Chateau Seigneurs de Pommyers år 2007, för trots att det är en medelmåttig årgång så har man här skördat toppkvalitet.

Charm, lättsamhet och finess som bärs fram av fin fruktrikedom.

Ja, det är glömt, att innan Bordeaux fanns i Italien (hälsningar till Sassicaia), så fanns Italien i Bordeaux.

Sedan 1961 så odlar familjen Piva, som härstammar från Italien, vin på det här slottet. Nu har plötsligt Guide Hachette uppmärksammat dem och givit dem utmärkelser.

Med all rätt!

Doft av plommonkompott och lite Romtopf, fina tanniner i eftersmaken lämnar inget övrigt att önska.

Choklad, Mocca, Tobak, allt finns där, som borde vara gott för minst 95 Parkerpoäng. Förhoppningsvis upptäcker Parker dock inte det här slottet, så att vinerna fortsätter att vara överkomliga i pris. Vad månde bliva av detta i den sensationella årgången 2009?

Priset är hett!

Erich Hartl

hartl@weinpur.de

http://www.organicwinepure.com/


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar